Gedachten zijn ook maar een mening

Onze gedachten staan altijd aan. Gedachten kunnen zowel positief, neutraal als negatief zijn. Uit onderzoek blijkt dat we wel 40.000 tot 60.000 gedachten per dag hebben. Ervan uitgaande dat je 8 uur slaapt zijn, zijn dat gemiddeld zo’n 52 gedachten per minuut. Dat is best veel. Gedachten gaan dus de hele dag door en in een super hoog tempo, en het kan lijken alsof ze de waarheid zijn. Maar het is belangrijk om je te beseffen dat gedachten alleen maar proefballonnetjes van je brein zijn. Gedachten zijn ook maar een mening. Ons brein produceert de hele dag door gedachten om ons bezig te houden. Over dingen die we nog moeten doen, op de gekste tijden. Over dingen die geweest zijn en dingen die nog komen.   

Weet dat het alleen maar gedachten zijn, dat ze komen en gaan, en dat ze niet echt waar zijn. Dat ze ook niet zijn wie jij echt bent. We kunnen opmerken dat we gedachten hebben, dat stuk van ons dat het opmerkt, dat is wie we echt zijn. 

Hier en nu   

Door onze gedachten te volgen, zijn we bijna nooit in het hier en nu. We zijn zo bezig met wat er nog moet (toekomst) of wat er geweest is (verleden), dat we bijna vergeten dat we nu leven. Wat geweest is, is geweest. Je kunt er over piekeren wat je wilt, het verleden verander je niet meer. Ook op de toekomst heb je geen invloed met je gedachten, vaak bedenken we de grootste rampscenario’s die nooit uitkomen. EN gebeuren er andere dingen die we nooit hadden kunnen bedenken. Wie had nou bijvoorbeeld kunnen bedenken dat we allemaal wekenlang thuis zouden komen te zitten door corona.

De mens leidt het meest, aan het leiden dat hij vreest 

Er zijn dus 4 soorten gedachten: positieve, neutrale, negatieve en to-do-lijstjes. Hoe kunnen we nou zorgen dat het rustiger wordt in ons hoofd? 

Ten eerste: positieve gedachten. Deze zijn fijn, ze geven je een goed gevoel en leveren geen stress op. Lekker van genieten dus. Weet dat ze niet waar zijn, net zoals de negatieve, maar als je dan toch ergens aan moet denken, dan maar liever aan iets leuks, toch? Dan de neutrale. Ook die mogen er gewoon zijn.  

To-do-lijstjes  

Ten derde: de to-do-lijstjes. Onze hersenen hebben tig tabbladen openstaan voor alle dingen die we nog moeten doen. Het is belangrijk om die niet te vergeten, dus gooit je brein er op de gekste momenten reminders uit. Dat je er niet op zit te wachten om vlak voor je in slaap valt je te herinneren dat je nog een vervelende rekening moet betalen of vergeten bent een afspraak te maken, maakt jouw brein niet uit, hij heeft zijn werk in elk geval goed gedaan.  

Een oplossing hiervoor is: Maak een breindump: zet alles, maar dan ook echt alles wat je nog moet doen op papier. Dus ook het wisselen van de zomerbanden, het maken van tandartsafspraken, kapperafspraken zodra dat weer mag om de gevolgen van jouw bijknipacties te herstellen, alles. Kijk vervolgens eens kritisch naar deze lijst. Wat moet je doen, wat wil je doen, wat kan ook door iemand anders gedaan worden? 

Plan vervolgens alle taken die overblijven (dus nog niet wanneer, alleen dat je het moet gaan doen) in, maak hiervoor een week to-do-overzicht. Een grote papieren agenda is hier reuze handig voor, maar er zijn ook apps die hier goed voor werken, bijvoorbeeld de app Things. Plan deze taken realistisch in! We overschatten stelstelmatig wat we kunnen doen. Schrijf om te beginnen op in welke week je wat wilt/moet doen en plan bijvoorbeeld op zondag een half uurtje in om deze taken voor de komende week in te plannen. 

Plan per dagdeel maar 1 of 2 grotere taken in. Als er tijd over is, kun je kleinere taakjes van de weeklijst doen. Taken in een week niet afgekregen? Dan schrijf je ze opnieuw op bij de volgende week. Schuif je taken week na week door? Vraag je dan af of ze wel echt moeten. 

Je hersenen weten op deze manier dat ze alle tabbladen met deze taken erop kunnen afsluiten. De taken staan nu op een externe harde schijf, namelijk je agenda of in je app en hoeven dus niet meer door je brein onthouden te worden. Natuurlijk moet je het vervolgens nog wel gaan doen ;-). 

Negatieve gedachten  

En dan als laatste: Negatieve gedachten. Ze leveren stress op voor je lichaam en deze vorm van stress is niet goed voor ons, we kunnen er immers niets mee doen. Het is dus allereerst belangrijk om je er bewust van te zijn dat je negatieve gedachten hebt! Misschien ben je er al wel zo aan gewend, dat je het niet eens meer door hebt.

Ten tweede is het belangrijk om deze negatieve gedachten te verminderen. Het belangrijkste is dat het geen zin heeft om heel hard te zijn tegen jezelf en te zeggen dat je deze gedachten niet meer mag hebben. Want dan maak je alleen maar weer nieuwe negatieve gedachten over jezelf. Als je een negatieve gedachte hebt, merk hem op, zeg tegen jezelf “hé een negatieve gedachte” en laat hem weer gaan. Je hoeft er niets mee.

Er zijn verschillende manieren om je hoofd tot rust te brengen. Kijk welke voor jou werkt:

  • buiten zijn en bewust om je heen kijken. Wat hoor je, wat zie je, wat valt je op?
  • ademhalingsoefeningen
  • schrijven: schrijf alles op waar je over piekert, maak er een dagboek van of versnipper daarna juist het papier in 100 stukjes.
  • stel een piekerkwartier in: een vast moment per dag of week waarop je van jezelf mag piekeren. Betrap je jezelf op een piekergedachte? Zeg dan tegen jezelf, nu niet, ik pieker vanmiddag om 16.45 uur. Klinkt misschien gek, maar probeer het maar eens.
  • bedenk of je invloed hebt op de situatie of niet. En of je invloed kunt krijgen. 2x nee? Dan heeft het geen zin om er te veel over na te denken, hoe rot het ook is. Je kunt er dan immers niets aan veranderen. Kijk of er iets is wat je kunt doen om er minder last van te hebben: bijvoorbeeld minder nieuws kijken of minder op je telefoon zitten. Maak afspraken met jezelf hierover, bijvoorbeeld ik kijk voor 2 uur niet op mijn nieuws app, zet een slot op Facebook als je er veel last van hebt, haal je social media apps desnoods van je telefoon, de wereld draait gewoon door. Of als een bepaald iemand je veel last geeft, kijk of je het daar met die persoon over kunt hebben. Of beperk je tijd met deze persoon. Misschien betekent het uiteindelijk wel dat je beter afscheid kunt nemen van bepaalde dingen die je doet of mensen die je ziet. Heb je wel invloed of kun je iets bedenken om er invloed op te krijgen? Dan kun je iets gaan doen. Bedenk wat en doe het.
  • Dankbaarheid voelen. Als je dankbaarheid voelt, kunnen er geen negatieve gedachten in je hoofd zijn. Maak het tot een vaste gewoonte om op een vast moment, bijvoorbeeld ‘s avonds voordat je gaat slapen, minimaal 3 (nieuwe) dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit mogen grote en hele kleine dingen zijn. Dat de zon op je gezicht scheen, dat je gezond bent, dat je een eend met 5 kleine eendjes in de sloot zag, dat een vriendin belde, dat je een heerlijke gezonde maaltijd gegeten hebt, etc. 

Als dit allemaal niet genoeg is, zoek dan hulp bij een coach om je te helpen met deze negatieve gedachten. Als coach kan ik je helpen om beter om te gaan met negatieve gedachten. We gaan aan de slag met wat de triggers zijn voor deze gedachten en hoe je deze triggers kunt veranderen. Kortom hoe je minder last hebt van je eigen gedachten. Interesse? Stuur een mail naar info@mijnleefstijloprecept.nl. Ik coach niet zo vaak meer 1op1, maar soms is er ruimte in mijn agenda voor een nieuwe klant. Heel leuk als je mailt om te kijken of ik je kan coachen.

Delen:

Meer inspiratie

Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Verder lezen »