Ik moet gewoon een beetje strenger zijn voor mezelf

Ik hoor het zo vaak: ik moet gewoon een beetje strenger zijn / vanaf morgen ga ik echt opletten / ik ga gewoon echt streng zijn voor mezelf / ik moet niet zo slap zijn / ik heb gewoon geen ruggegraat / als ik maar iets strenger voor mezelf zou kunnen zijn, zou ik wel afvallen, etc. etc.

Het klinkt misschien gek, maar een gezonder gewicht bereik je niet door strenger voor jezelf te zijn. Want streng zijn voor jezelf betekent meestal dat je ineens heel drastische omlaag gaat in calorieën, dat je he-le-maal niets van jezelf mag. Dat je ontbijt bestaat uit 1 bakje magere yoghurt en de lunch uit 2 boterhammen met slankie. Zo dat gaat goed, nog maar 500 kcal gehad die dag. En dan gaat het bij het avondeten of op z’n laatst ’s avonds na de Wereld draait Door mis. En dan vaak ook goed mis. Want als je lichaam een gebrek aan voedingsstoffen heeft, maakt het voor je lijf echt niet meer uit waar de caloriën vandaan komen, als ze er maar komen. Want calorieen zijn energie. En als je daar een tekort aan krijgt, krijg je lekkere trek. Niet in een stuk komkommer of een worteltje, maar in iets dat veel vet bevat en veel koolhydraten. Een reep bonbon bloc helpt dan bijvoorbeeld zeker. En tegen de tijd dat die reep op is, heb jij je volledige energiebehoefte binnen gekregen + nog wat bonus: veel te veel suiker en veel te veel vet.

Of juist niet

Ik leer mijn klanten daarom dat ze juist liever voor zichzelf mogen zijn. En dan ten eerste niet liever als in “ik heb dit stuk bonbonbloc/schaal bitterballen/200gram kaas met worst/nog een glaasje wijn” verdiend. Want laten we wel zijn, dat verdien je niet. Niet omdat je het niet waard bent, want jij bent alles waard, maar omdat je het verdient om goed voor jezelf te zorgen. Jouw lijf verdient meer dan alleen maar suiker en vet. Jouw lijf verdient voedingsstoffen, bouwstoffen, vitamines en mineralen. Dat het zich goed voelt. Want je voelt je misschien op hele korte termijn beter nadat je “gezondigd” hebt, maar op de iets langere termijn natuurlijk helemaal niet. Los van dat je misschien misselijk bent van die bonbonbloc, voel je waarschijnlijk schuldig, zwak, ruggegraatloos en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ten tweede ben je geen Kliko, dus hoezo stop je je zelf vol met troep? Ja eten weggooien is zonde, maar zorg dan als eerste dat er niets weg te gooien valt. En als dat onmogelijk is, ja dan is het zonde, maar het is nog meer zonde om het in jou te laten verdwijnen.

En zwak en ruggegraatloos ben je zeker niet, maar je lijf wint het gewoon altijd van onze geest. En ons lijf eist gewoon eten als dat in de buurt is. Natuurlijk kun je heel goed zonder eten als het er echt niet is of het echt niet bereikbaar is, de hongerwinter hebben ook nog best veel mensen overleefd, maar ons reptielenbrein weet heus wel dat er achter in het kastje nog een zak M&M’s verstopt ligt of dat de fles wijn in de koelkast niet leeg is gegaan dit weekend. Dus die hou je niet voor de gek.

Van moeten naar mogen 

Wat nou als je dus juist niet strenger voor jezelf moet zijn, maar juist liever voor jezelf mag zijn? Ten eerste ligt er een andere energie rondom moeten dan mogen. Moeten is dwang en dat werkt voor de meeste mensen sowieso niet zo goed. Mogen is juist zacht, het mag, je hoeft niets, maar je wilt het graag. Dat voelt een stuk positiever. En geloof me, het is meer dan alleen een taalkundig trucje. Iets mogen, bewegen vanuit een verlangen motiveert vaak meer dan iets moeten, dat is meer het weglopen van.

In mijn begeleidingstrajecten leer ik mensen dat ze liever voor zichzelf mogen zijn en hoe ze dat doen. En dat geldt voor heel vlakken van je leven. Leven vanuit mogen, vanuit zachtheid in plaats vanuit moeten en hardheid.

In het geval van eten, betekent het dat je goed voor jezelf mag zorgen. Dat doe je door je lichaam te voeden in plaats van te vullen. Met gezonde voeding, met verse producten. En omdat alles om balans draait, gaat het erom dat 80% van je voeding gezond is, en dan mag 20% best wat minder gezond zijn. Sowieso, er bestaat geen slechte of goede voeding, alleen maar een slecht voedingspatroon.

Zorg ervoor dat je jezelf goed voedt met een volwaardig ontbijt, een dito lunch en avondeten. Eet veel groenten (liefst bij elke maaltijd), 2 stuks fruit, een handje noten, goede eiwitten uit bijvoorbeeld een gekookt eitje of een omelet met groente. En zorg voor voldoende vocht uit water, thee en koffie en een fijne wandeling buiten. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en vloeibare calorieën, hier heeft je lijf echt weinig aan en het wordt niet goed herkend als voeding.

Stop met diëten 

Als je overdag genoeg voedingsstoffen binnen hebt gekregen, zul je ‘s avonds niet uitgehongerd zijn en alles naar binnen werken wat je niet wilt. Op deze manier eten is een gewoonte die misschien even wennen is, maar die je wel op lange termijn zult volhouden. Want het is misschien saai, maar het zijn wel de dingen die je elke dag doet die zorgen voor een blijvend resultaat, niet de dingen die je maar heel af en toe doet.  En natuurlijk val je zo niet heel snel af, maar laten we wel zijn, bij heel snel afvallen hoort onvermijdelijk ook heel snel weer aankomen. Niet omdat je zwak bent, maar omdat 1) je lichaam en vooral je hormoonbalans volledig verstoord raakt als je streng op dieet gaat, en 2) omdat je na een dieet vaak terugvalt in oude gewoontes. En het waren juist die gewoontes die je in de eerste instantie maakten dat je vond dat je op dieet moest.

Dus als je echt blijvend iets aan je gewicht/ energieniveau/etc wilt doen, wees dan juist niet strenger voor jezelf, maar liever. Gun jezelf een gezond voedingspatroon en je zult merken dat je ook afvalt, maar dan langzaam en blijvend. Want als je eenmaal hebt ervaren hoeveel beter jij je voelt als je gezond eet, hoeveel extra energie je hebt, hoeveel minder energiedips, hoeveel minder eetaanvallen gevolgd door schuldgevoelens…

Wil je ook beter voor jezelf leren zorgen? Stuur een mailtje naar info@mijnleefstijloprecept.nl. Ik coach niet vaak meer 1op1, maar heb soms wel ruimte voor nieuwe klanten.

Delen:

Meer inspiratie