Detox salade met groene asperges

Asperges worden ook wel de koningin onder de groenten genoemd. Feit is dat ze supergezond zijn! Ze zitten vol vitamines, mineralen, vezels, anti-oxidanten en helpen de lever en nieren om gifstoffen af te voeren. Ideaal dus voor onze detox! En dan zijn ze ook nog eens super lekker. In Nederland worden traditioneel het meest witte asperges gegeten, de groene dan weer vaker in de Mediterrane keuken. Ik was een keer in mei in Italië en kocht daar bossen wilde, hele dunne groene asperges. Zooo lekker!

Het verschil? Het zijn verschillende rassen, witte groeien onder de grond en verkleuren door licht. De groene groeien boven de grond en worden groen door het licht. Ze smaken iets sterker dan de witte en daardoor kun je er ook meer mee. Ze zijn goed te combineren met wat sterkere smaken. Witte asperges zijn wat delicater van smaak, en daarom heerlijk op de klassieke manier, met roomboter en ei. Eigenlijk zijn ze allebei heerlijk, maar heel anders. Zet ze vooral zo vaak mogelijk op het menu!

Ik maakte vandaag een lekkere lunch salade met groene asperges en quinoa als basis: ik kook quinoa altijd in wat (gistvrije) bouillonpoeder. Omdat ik er naast sta en het goed in de gaten kan houden, kook ik de quinoa in zo min mogelijk water, zo blijven alle smaken goed bewaard. Ik roer goed en voeg indien nodig steeds een beetje heet water uit de waterkoker erbij. Maar in ruim water koken en afgieten kan natuurlijk ook. Soms bak ik ook eerst een uitje en wat knoflook in de pan, en voeg dan pas de quinoa toe. Krijgt hij nog meer smaak. Maar in dit recept ging ik toch al roerbakken en begon daar met de ui. Ik heb als eerste een grote hand ongebrande hazelnoten in de wok geroosterd, tot ik de noten begon te ruiken. Krijgen ze net wat meer smaak door. Even in bakje apart gezet en daarna heb ik de groenten in dezelfde pan gebakken. 

Ik geloof erg in use what you have in de keuken. Ik had nu een courgette liggen en een stukje feta dat op moest. Supercombi! Maar prei, paprika of doperwtjes waren er vast ook lekker bij geweest. Kijk dus wat je in huis hebt en varieer.

Wat heb je nodig?

Voor grote schaal vol (3 – 4 personen):

  • olie om in te bakken, bv kokosolie of raapzaadolie 
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 grote teen knoflook, in plakjes
  • 1 courgette in stukjes gesneden
  • 1 bosje groene asperges, in stukken van 4 cm
  • blik kikkererwten, afgespoeld
  • 100 gram hazelnoten
  • stuk feta 
  • lekkere olijfolie
  • eetlepel za’atar of een andere kruidenmix

Hoe maak je het?

Kook de quinoa in (gistvrije) bouillon gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af indien nodig. 

Rooster de hazelnoten tot ze beginnen te geuren en kleuren. Zet apart en hak in grove stukken als ze zijn afgekoeld.

Verwarm een eetlepel olie en bak de ui zachtjes gaar. Voeg de knoflook en courgette toe. Bak even mee. Voeg dan de groene asperges toe en bak gaar. 

Meng in een grote kom de quinoa met de afgespoelde en uitgelekte kikkererwten. Meng vervolgens de gebakken groente erdoor.

Je kunt deze salade warm en koud eten. Serveer met feta en hazelnoten. Sprenkel er nog wat goede olie overheen en als je hebt wat za’atar kruiden. Zonder kan ook. Heerlijk als lunch, hoofdgerecht of voor een picknick. 

Delen:

Meer inspiratie